szinte NULLA fűtési költségű ház tervezése, kivitelezése

Üdvözölöm weboldalunkon!

A következőkben a tervezési szemléletemről olvashatnak. Bízom benne, hogy elnyeri tetszésüket és mielöbb parterek leszünk egy munka során.

A civilizált országokban az épületek energia igénye jelentős, és még mindig növekedésben van. Tudvalévő, hogy az energia ára rohamosan emelkedik, mivel a foszilis energiahordozók mennyisége csökken. Célszerű törekednünk arra, hogy olyan épületeket építsünk, amelyeknek a „fogyasztása” számottevően csökken azonos komfort mellett. Erre dolgoztunk ki egy komplett épületenergetikai rendszert.

Szinte NULLA fűtési költségű házakat tervezek. Ez jól hangzik egy mondatban, de ettől kicsit bonyolultabb az ügy. Szándékosan nem passzívházat írok, aminek oka a következő: passzívházról akkor beszélhetünk, ha tudja a vele szemben támasztott műszaki paramétereket ÉS van passzívház minősítése. Ezt a minősítést pillanatnyilag egy német intézet állíthatja ki.  Ennek a minősítésnek lényeges szerepe van tőlünk nyugatabbra, segítségével jelentős állami támogatást kaphat az építtető. 

DE: ennek a minősítésnek feltétele, hogy a beépített anyagok, szerkezetek is minősített termékek legyenek. Amiket pillanatnyilag szinte kivétel nélkül külföldi (nyugati) cégek állítanak elő. Ezen minősített termékek ára azonban többszöröse a nálunk általánosan használt anyagoknak. Pld a nyilászárók árkülönbözete 3-4 szeres.

Véleményem szerint, amíg a támogatási rendszer érdemben nem változik, és nem lesznek magyar anyaggyártók ebben a szegmensben, addig nincs értelme passzívház minősítésű anyagokat hasznalni és a passzívház minősítést megszerezni. Természetesen törekedni kell a lehető legjobb anyagok és szerkezetek használatára, de pár tizedes érték javulás nem ér meg többszörös árat.

Kérdése van?

 Kovács Jenő

+36/20-320-6712

[email protected]

Partnereink