szinte NULLA fűtési költségű ház tervezése, kivitelezése

Levegős napkollektor

 

Mire van szükségünk a kellemes komforthoz?Télen meleg, nyáron hűvös, friss levegőre. Egy főre számítva 20-23 m3 friss, oxigéndús levegőre van szüksége minden felnőtt személynek. Annyit nem tudunk szellőztetni, hogy ezt biztosítsuk. Mi akkor a megoldás? Gépi szellőztetés vagy

LÉGKOLLEKTOR


A légkollektor már egy kevés szórt fény esetén is energiát termel és friss, meleg levegőt juttat az épületbe. A napsugárzás maximális értéke évszaktól függetlenül eléri az 1000 Watt/m2 értéket, ebből a légkollektor 700 Watt/m2 hőenergiát állít elő friss, meleg levegő formájában. Felhőtlen, tiszta napsütéses időben, a légkollektorból kilépő levegő hőmérséklete 30-40°C-kal magasabb, mint a kollektorba belépő levegőé. Azaz egy tiszta napsütéses, januári napon 0°C külső hőmérséklet mellett a légkollektor kb. 37°C hőmérsékletű levegő juttat a fűtendő helyiségbe ez által csökkentve a fűtési igényt. 37 C alatt nem kapcsol be, erre van beállítva a termosztát.

Mit tud a kollektorunk?


Meleg, friss, szűrt levegőt állít elő, amit a belső térbe vezetünk. Ezáltal csökken a hagyományos fűtési rendszer működési ideje. Napos időben emiatt nincs szükség szellőztetésre, mivel a drága pénzért felmelegített levegőt nem engedjük ki a szabadba.  A légkollektor a folyadékos napkollektorhoz hasonlóan a nap energiáját alakítja át hőenergiává. Az eltérés, hogy míg a folyadékos napkollektorban a hőt fagyálló folyadék veszi fel és továbbítja, a légkollektor a rajta átáramló levegőt melegíti fel. A légkollektor által hőhordozó közegként használt levegő biztonságos üzemmódot tesz lehetővé, nem fagy meg, nincsen csőtörés veszély. A légkollektorral gyakorlatilag légfűtéses rásegítés valósítható meg az üzemelési időszakban. Nyáron éjszaka hűtésre használhatjuk.

 

Kollektor elhelyezése


Ideális a déli, délkeleti vagy délnyugati oldal használata. A készülék közvetlenül a falra, ill. a tetőre szerelhető és a speciális tartókkal rögzíthető. A meleg levegőt flexibilis csövön keresztül a ventilátor juttatja a belső térbe. A rendszer szerelése néhány órán belül elvégezhető és arra akár a tulajdonos saját maga is vállalkozhat. A kollektort nem kell más rendszerekkel összekötni, a ventilátor igényel elektromos csatlakozást.

                               Ugye Ön nem szeret pazarolni?


Miért hagyná elveszni a házát érő napsugárzás erejét? Fűtsön kevesebbet, takarékoskodjon a nappal.

Egy lakóház teljes hőigénye veszteségekkel


A szellőzés (spontán és direkt) fele, a konyhai és fürdőszobai elszívás, ki-be közlekedés közel fele megtakarítható, mivel a házban enyhe túlnyomás keletkezik, illetve amikor a kollektor működik, nem szükséges szellőztetni. Az így keletkezett veszteség gyakorlatilag az „ingyen” meleg levegőből megy el. Ami számokban is kifejezhető:
Egy hagyományos építésű  családi ház teljes fűtési energiaigénye éves szinten 250 kWh/m2. Ebből lég kollektoros szellőztetés alkalmazásával megtakarítható 58,8 kWh/kollektor, ami a teljes szezonra vetítve 8.820 kWh.

 

Napsütéses órák száma

 

Magyarországon a ~200 napos fűtési időszak során ~600-700 kWh napenergia érkezik egy 60°-os dőlésszögű, D-i tájolású kollektor mező 1m2-nyi felületére, amely közelítőleg megfelel 70 m3 földgáz elégetésével nyerhető hőenergiának. Egy 2 m2-nél nagyobb felületű légkollektor esetében ez min 140 m3 földgáz 

(Fenti számítás értékeit befolyásolja többek között a lakás hőszigetelése, lakóinak száma és életvitele, stb.)

Ekkor még a nyári használatról nem is esett szó! A kollektor nyári üzemmódban 20 C fok alatt kapcsol be. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nyáron éjszaka átszellőzteti a házat szűrt levegővel, így másnap alacsonyabb hőmérsékletről, lassabban emelkedik bent a hőmérséklet.

 

 

Használati mintaoltalom

 

Kérdése van?

 Kovács Jenő

+36/20-320-6712

[email protected]

Partnereink