szinte NULLA fűtési költségű ház tervezése, kivitelezése

Téli üzemmód

Téli üzemmód napsütés esetén külső levegő hőmérséklettől függetlenül:
A napkollektorok fűtik a használati melegvíz tartályt. Ha még lesz maradék hő, az megy a fűtési puffer tárolóba. Ha azt is sikerül felfűteni, akkor a többlet a szilárd tárolóba kerül. A házban lévő szerkezet-temperáló fűtés – a falakban és/vagy a födémekben – a fűtési pufferból kapja a melegvizet egy három utas szelepen keresztül kb 25-27°C előre menő hőmérséklettel. A meleg levegő a levegős napkollektorokon keresztül jut be a lakótérbe 36°C hőmérsékleten. Érdemi napsütés esetén – kb a fűtési szezon fele - a temperáló fűtésre nincs is szükség – az épület szigetelésének függvényében.

Téli üzemmód napsütés nélkül nappal illetve éjszaka:
A szerkezet-temperáló fűtés a fűtési tárolóból kapja a melegvizet. Amikor az lehűl, akkor a ház alatti szilárd tározóból megindul a cirkuláció a fűtési tározó felé. Így a szilárd tározó hőjével szinten tartjuk a fűtési tározó hőmérsékletét kb 30°C-on. A szükséges meleg levegő a talaj kollektor téli ágán – amely megkerüli a szilárd tárolót - keresztül érkezik be a belső térbe kb 28- 30°C hőmérsékleten. Nagy tömegű belső szerkezetek esetén a fűtési szezon kb felében ez a „légfűtés” elégséges a ház hőmérsékletének az eléréséhez. Erre az ágra kell ráépíteni egy folyadékos levegő előmelegítőt a fűtési pufferról illetve egy elektromosat. Ez az elektromos látja el a vészfűtés funkciót. Természetesen kandalló, cserépkályha beépítésével további tartalék lehetőségeket biztosíthatunk akár úgy is, hogy a fűtési puffer tartállyal is összeköthetjük ezeket.
A fentebb vázolt rendszerrel elérhető, hogy az ilyen módon épített ház az eddig megszokott komfort mellett szinte önellátó lehet fűtési szempontból. Egyedüli igény az elektromos keringető szivattyúk üzemeltetése, ami napelemek beépítésével akár ki is váltható.
A fűtési puffer és a szilárd tározó többlet beruházási költsége – a házon lévő szigetelés vastagságának függvényében – néhány év alatt megtérül. Minél vastagabb a szigetelés, annál kisebb a ház hőigénye, annál kisebb tározó kell.
Gyakorlati tapasztalatok alapján – már a harmadik házat építjük – vállalkozunk ilyen rendszerű épületek tervezésére és kivitelezésére.

Kérdése van?

 Kovács Jenő

+36/20-320-6712

[email protected]

Partnereink