szinte NULLA fűtési költségű ház tervezése, kivitelezése

Alapvető igények és feltételek

Ha az épületünk "termel" számottevő többletenergiát, akkor kicsit engedékenyebbek lehetünk a megtakarítási oldalon. Mire gondolok:

-szigeteljünk, amennyire csak a pénztárcánk engedi. Amit a szigeteléssel megtakarítunk, azt már soha nem kell megtermelnünk. Itt célszerű a passzívházas irányszámokat követnünk.

-tegyünk északra 3 rétegű nyilászárókat, de a déli oldalra nem feltétlen. Ha a nyári árnyékolást a déli oldalon meg tudjuk oldani, akkor az éves energiamérlegünk a nyilászáróknál pozitív lesz.

-használjuk ki a folyadékos kollektorok nyári "hulladék" energiáját. Ez a használati melegviz készítés utáni időszak energiája, amivel általában nem tudunk mit kezdeni.

-használjunk levegős kollektorokat. A leggyorsabban megtérülő alternatív energetikai beruházás. (kevesebb, mint 3 év!!)

-építsük nagy tömegű szerkezetből a házunkat. Önmagában ezzel a megoldással két-három nap energia igényét ki tudjuk "bekkelni".

-építsünk kandallót a házba, lehetőleg központi helyre. Légtechnikai csövezéssel a meleg levegőt át tudjuk vinni a ház hidegebb tereibe. ha ezáltal a nagyobb tömeget átmelegítettük, ismét nyertünk két-három napot.

-ha tehetjük folyadékmelegítésre is alkalmas kandallót vagy cserépkályhát alkalmazzunk. A fenti légtechnikai csövezés mellett egy puffertartályt is tudunk vele melegíteni, aminek vizét aztán alacsony előremenő hőmérsékletű fűtési rendszerekben felhasználhatunk szintén néhany napon keresztűl. Ráadásul  egy jól szigetelt épületben a kandalló azt a helységet, amiben van nagyon gyorsan felmelegíti. igy ezek a megoldások a kellemetlen túlmelegedést kiküszöbölve érnek el megtakarítást számunkra.

Ezeken kívűl még számtalan lehetőség van az épület energetikai optimalizálsára, de minden ház más és más.

Amivel még napi szinten foglalkozom: engedélyezett, de még  építés elött álló épületek  terveinek energetikai elemzése. Sajnos annyi időm nincs, hogy nagyobb távolságra érdemi tervezési feladatot végezzek. Azt gondolom, hogy a Megrendelőkkel való együtt gondolkodásra, együtt dolgozásra nem elég egy-két alkalommal néhany óra.

Egy családi ház tervezése ettől komolyabb feladat. Ezért, ha valaki már elkészítette a terveket, akkor sokkal egyszerűbb, és nagyobb távolságból is kivitelezhető azok energetikai elemzése.

Így még az építkezés megkezdése elött kiszűrhetők azok a csomópontok, szerkezeti megoldások, amelyek később már nem módosíthatók és jelentős többletenergia felhasználáshoz vezetnének.
 


Alapvető igény, hogy az épület fokozottan szigetelt legyen. Ez a falakon minimálisan 15cm, a tetőn 25- 30cm szigetelés vastagságot jelent megszakítás nélkül. Lehetőség szerint célszerű 3 rétegű üvegezésű nyílászárókat beépíteni legalább a szeles oldalakon. Törekedni kell arra, hogy a szigetelt burkon belül minél nagyobb tömegű szerkezeteket alkalmazzunk. Tervezés során figyelembe kell venni a környezetet, hol milyen fák, bokrok vannak. Célszerű az északi, északnyugati – uralkodó szélirányban – nem lombhullató fákat tenni, míg a déli oldalra lombhullatókat a téli hő nyereség miatt. Persze lényegesek a domborzati viszonyok, szomszéd házak mérete, elhelyezkedése, stb.
Rendszerünk a következő részekből áll:
-         hő előállító berendezés ( folyadékos  napkollektor, levegős napkollektor )
-         talaj kollektor téli – nyári ággal
-         használati  melegvíz  tároló tartály
-         fűtési melegvizet tároló puffer tartály ( téli üzemben )
-         szilárd anyagú hőtároló hűtési lehetőséggel
-         a fentieket összekötő csövezés, vezérlés

Kérdése van?

 Kovács Jenő

+36/20-320-6712

[email protected]

Partnereink